ARCHITECT AAN HET WOORD

De Oud-Hollandse havenstad met haar openbare ruimten en pleinen hebben als duidelijk voorbeeld gediend bij de opzet van het masterplan voor Waterzeil. Lees hier alles over de architectuur van Waterzeil, welke gerealiseerd zal worden door architectenbureau ByCarmen.

ARCHITECTUUR WATERZEIL

Bij de opzet van het masterplan voor Waterzeil heeft de Oud-Hollandse havenstad met haar openbare ruimten en pleinen als duidelijk voorbeeld gediend. De rijke kleurafwisseling en opeenvolging van straten en pleinen zijn daarbij het vertrekpunt geworden. De gevels van de gebouwen worden ontworpen vanuit de openbare ruimte en vormen als het ware het ‘behang’ van de stedelijke ruimte. De kades en straten worden neergezet als een verzameling huizen en gebouwen, met ieder een eigen identiteit.  

De verschillende woningtyperingen binnen Waterzeil kennen elk hun eigen sfeer en reageren op hun directe omgeving. Aan de haven komen gebouwen met appartementen en luxe herenhuizen. Hier woon je aan de grote open ruimte van de haven, met een prachtig uitzicht over voorbijvarende boten. De luxe herenhuizen hebben een opvallende stijl door de unieke gevels en het siermetselwerk van de woningen. In de woonstraat, aan de Klipper, komen traditionele rijwoningen, omringd door een rustige en groene omgeving. Op deze plek worden traditionele eengezinswoningen op speelse wijze afgewisseld door unieke woningen met een tuitgevel. De entree met voordeur wordt hier zorgvuldig vormgegeven, met gemetselde penanten/tussenmuurtjes en/of sierlijke luifels. Dit geeft de woningen een unieke stijl en een eigen identiteit.   

De Elementenweg wordt begeleid door drielaagse stadswoningen. De woningen zijn nog steeds individueel herkenbaar, maar worden hier gerepeteerd en gespiegeld, zodat er een gecomponeerd geheel ontstaat. Binnen Waterzeil is met grote zorgvuldigheid gekeken naar de keuze van materialen. Dit is terug te zien in onder andere de detaillering van de dakgoot, de hardstenen plint aan de begane grond, de verschillende kozijnen en de voordeuren met een gemetselde penanten/tussenmuurtjes en luifels. De bakstenen in vijf verschillende kleuren creëren het gevoel alsof de gebouwen hier altijd al hebben gestaan, met een knipoog naar de rijke geschiedenis van een Oudhollandse havenstad.  

RUIMTE EN GROEN

In Waterzeil heb je geen gedoe met parkeren: iedere woning beschikt over een eigen parkeerplek op het parkeerterrein in het binnenhofgebied. Het binnenhof is zeer ruim opgezet, waardoor er voldoende privacy en lucht is tussen de achtertuinen van de verschillende woningen. Er is veel rekening gehouden met voldoende ruimte voor bomen en groen wat, naast de nautische sferen, een fijne, groene omgeving creëert.